za slide

⊃ Твърди ферити

Феритните магнити са постоянни магнити , изработени по технология чрез пресоване на фин прах. Те се характеризират с голяма твърдост , но са крехки, което им качество е подобно на това на керамиката, затова се наричат още керамични. Те могат да бъдат изработени по 2 метода, които ги отличават с характерни свойства: Изотропни – изработени […]

Di più
za slide

⊃ Твърди ферити

Феритните магнити са постоянни магнити , изработени по технология чрез пресоване на фин прах. Те се характеризират с голяма твърдост , но са крехки, което им качество е подобно на това на керамиката, затова се наричат още керамични. Те могат да бъдат изработени по 2 метода, които ги отличават с характерни свойства:

 • Изотропни – изработени по сух метод , чрез пресоване – намагнитват се в последствие чрез магнитно поле и са подходящи за многополюсно намагнитване
 • Анизотропни – изработени чрез шприцоване във форми по мокър метод в магнитно поле – те са до 3 пъти по-силни и имат посока на намагнитване, определена още при самата изработка
 • Феритните магнити имат добър баланс на магнитна сила, отлична устойчивост на корозия и нормални работни температури между-40C и 250C. Те са най-широко използваните магнити днес с голямо разнообразие от приложения:
  • Автомобилна промишленост
  • Промишлени и потребителски електромотори
  • Компютърна периферия
  • Високоговорители

Според формата им , магнитите се определят като:

форми2

ndfeb-magnets

⊃Неодимови NdFeB магнити

Неодимовите магнити са постоянни магнити, направен чрез синтероване от сплав на неодим, желязо и бор. Това са най-мощните постоянни магнити с най-висока остатъчна намагнитеност, но са податливи на корозия, поради което се обработват повърхностно с цинк, никел и др. Имат ниска максимална работна температура, която в най-добрия случай достига до 200°C. Мощността им и достъпната цена ги правят много подходящи за приложение в мощни електродвигатели и генератори, миниатюрни датчици и преобразуватели, закрепващи елементи и др.

alnico

⊃ Ляти магнити

Феромагнит АД е основният производител в страната на ляти магнити, известни още като алнико . Те се произвеждат от високолегирани сплави и се използват главно за магнитни системи за високоговорители, устройства за измервателни уреди, в звуковата техника и др.

 • AlNiCo магнити
 • AlNi магнити
 • други

Те са изработени от алуминий, никел, кобалт, желязо и други микроелементи. Имат високи стойности на магнитната индукция и стабилност при висока температура до 550 градуса по  целзий. Отличават се с добра корозионна устойчивост. Намират приложение също в автомобилни части, инструменти, електро-акустични, електрически уреди, както и авиацията и военната промишленост.